Oppskrift:
100 g smør/margarin
120 g sukker
4 eggeplommer
3 ss melk
160 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

- Vaniljesukker må være med. Det gir kaka en særegen smak, sier Hammerø.

Marengs:

4 eggehviter
200 g sukker

Fyll:

3 dl kremfløte
Vaniljekrem eller romfyll

Se bakebilder 

1. Ingrediensene:
smør/margarin, sukker, hvetemel,bakepulver, vaniljesukker, store egg,melk og hakkede mandler.
2. Rør smør og sukker hvitt. Tilsett eggeplommer, en om gangen. Sikt sammen mel, bakepulver og vaniljesukker (alt det tørre) og ha dette i røra i litt etter litt sammen med melka. Rør det hele godt
sammen. Dekk ei stor langpanne (ca.30 x 40 cm) med bakepapir. Klem godt til i hjørnene og fest det til panna med fett, så holder det seg i ro når du fordeler massen jevnt utover.
3. Ha eggehvitene i ei bolle, dryss gjerne i ei lita klype salt og pisk hvitene stive. Ha i sukkeret, helst litt om gangen og pisk videre til marengsen er
så stiv at en kan snu bollen opp ned uten at den renner ut. Alternativt kan
man også piske sukker og hviter sammen med en gang. Man kan
også røre sukkeret forsiktig inn i de stivpiskede eggehvitene.
4. Smør marengsen forsiktig over røra i langpanna. Strø de hakkede mandlene over. Stek ved 175 grader midt i ovnen, eller et hakk under, i ca. 25 - 30 min. til marengsen er tørr og gyllen. La kaka avkjøles i forma som legge5- J på ei rist. Det er lurt å gjøre fyllet ferdig mens kaka blir kald.
5. Ta kaka med bakepapiret ut av forma, og legg den på ei skjærefjøl eller et annet passende underlag. Del den i to på tvers. Fjern bakepapiret samtidig som du legger den ene halvdelen på et fat.
6. Stivpisk fløten og bland den sammen med vaniljekremen. Bre kremen utover den halve kaka som ligger på fatet. Det er viktig at det blir rikelig med fyll.
7. Legg den andre halvdelen forsiktig over vaniljefyllet.
8. Kaka er klar til servering. Et syn for øyet og en fryd for ganen!
Gode råd:
Kakebunnen
Det er viktig at alle ingrediensene har romtemperatur. Viss en vil ha en lettere
kakebunn, kan mel mengden reduseres noe. Uansett er det viktig at smør og sukker røres veldig godt (til det er helt hvitt). NB! Viss en brukerstålbolle og det er værforandring, er det fare for at røra blir grå.
Marengsen
Marengsen er det viktigste med hele Kvæfjordkaka. Visp og bolle må være helt rene. Litt fett i bollen er nok til å ødelegge hele kaka. Vær ekstra nøye når plommen skal skilles fra hviten. Det må ikke komme t'n dråpe plomme i hviten. Marengsen skal ikke være slett, men ha små «fjell og daler» (som Norge). Bruk en slikkepott eller et anna redskap for å få dette til
Fyllet
Fyllet skal ikke være rennende. En kan enten koke fyllet sjøl eller bruke
Tine sin ferdige vaniljekrem. Fyllet kan varieres etter smak og behag. Det er for eksempel mulig å bruke romkrem eller jordbærkrem eller andre varianter.
Oppbevaring/frysing
Kvæfjordkaka må oppbevares kjølig og tørt. Da kan kaka gjerne stå både 3 og 4 dager. Kvæfjordkaka kan godt fryses, men som for andre kaker vil da kvaliteten forringes noe. Marengsen har da lett for å bli seig.