Kongen av Kvæfjord

Kongen av KvæfjordKongen burde virkelig løftet et øyenbryn eller to da Kongekaka ble til Kvæfjordkake på midten av 30-tallet Publisert 03.09.2002 15:13 - Oppdatert 26.09.2002 12:03
- Kvæfjordkaka oppstod da Hulda Ottestad kjøpte to kakeoppskrifter midt på 30-tallet, sier Turid Hammerø i Kvæfjordkakas venner.
- Det betalte hun 200 kroner for, og det var dyrt på den tiden. Den ene var oppskriften på Kongekake, forteller hun

 
Pioner

Hulda Ottestad var en av Nord-Norges kafépionerer. På 1920-tallet startet hun Café Alliance i Harstad sammen med søsteren. - Dette var en av byens finere caféer og de serverte denne kaka, sier Hammerø.

 
Helt konge!

Opp gjennom årene ble oppskriften på Kongekake modifisert og kaken fikk navnet Kvæfjordkake – uten at kongen reagerte nevneverdig på det. Synd for ham for dette er mektige saker.
- Før 1960 var det dyrt med mandler i Norge. Derfor er det ikke så mange mandler i Kvæfjordkaka som i Kongekaka, sier den kakeglade kokken.

 
Kjempegod

I Kvæfjordkakas venner er det om lag ti medlemmer, og grunnen er enkel:
- Den er jo så god! Selv om venneklubben er forholdsvis liten, er interessen for å spise den stor. I fjor lagde de en 16 meter lang Kvæfjordkake i forbindelse med arrangementet Sommer-Melbu
- Vi trodde det skulle komme 300 personer, men det kom 700, forteller en stolt kakevenn.

 
Et must

- Kvæfjordkaka er en selvsagt ting på alle festbord. Dette er helgekaka og den må være hjemmebakt, avslutter Turid Hammerø i foreningen Kvæfjordkakas venner.

.
 


.